Kerajaan Penang & Persekutuan

Ada artikel sedang memburukkan kerajaan Penang. let me tell you the truth. projek perumahan kos rendah ada yang sudah disiapkan dengan efisien di Penang. salah satu adalah di kawasan simpang Tiga menuju ke Bukit Jambul. Projek adalah di bawah kelolaan PDC. Majlis penyerahan kunci telah dilakukan pada 2-3 minggu yang lepas. Projek telah disiapkan dalam jangkamasa yang singkat oleh PDC dan beberapa tambahan telah dilakukan. Dari ruang parking yang tiada bumbung, hampir kesemua parking telah diletakkan bumbung.

so, siapa kata rumah kos rendah dah tiada di dalam Pulau Pinang. ya, kebanyakkan rumah kos rendah dibina di luar Pulau Pinang, itu memang betul. itu rumah kos rendah di atas tanah.Cuba bayangkan dengan harga tanah yang mahal di dalam Pulau, berapa sangat 'untung' yang boleh dijana dari penjualan rumah kos rendah. Dan mungkin betul rumah di Penang tidak lagi murah. tapi bukan masalah kerajaan Penang sahaja. Federal pun perlu bekerjasama bagi mengatasi masalah ini. Kedua-dua Kerajan Persekutuan dan Negeri perlu meletakkan some sort of break pada developer dari membangunkan rumah-rumah yang mahal-mahal di Penang. Sekarang rumah teres di Penang 3 tingkat dah berharga RM 700k. Harga tersebut tak start piling pun lagi. Rumah teres yang dah siap di kawasan Jelutong berharga RM1.4mil, manakala di kawasan Batu Maung berharga sekitar RM600k sewaktu launch dan sekarang dah mencecah RM1mil.

I once asked one of my friend regarding the trend. He said that 50% of the house has been snap during launch time. And its true. Aku dah pernah pergi ke beberapa pameran perumahan, dan memang aku pernah lihat kebanyakan rumah telah dibook oleh potential buyer. Dan aku pernah dengar juga yang ada beberapa buyer membeli 2-3 rumah sekaligus semasa pelancaran dan kesemuanya dibuat menggunakan 'cash' dan bukannya pinjaman dari bank. And look what happen after the project got OC (now they use other term), most of the house didn't have occupant. Aku tak payah pergi jauh. Aku tengok kawasan rumah aku waktu malam. Aku pernah meronda-ronda semasa waktu malam dalam pukul 9.30 - 10.30 malam. Didapati kebanyakan rumah tiada penghuni pun. Gelap je. Ruang tamu gelap, bilik tidur pun gelap, dapur pun gelap. And some of the owner here is a second @ third owner of the house. The sales price for the house around my area pun dah naik mencanak-canak. I buy less than 250k but now I heard one guy successfully sell his house around 400k. And that is after several months of negotiation.

It happened all around Penang. Orang-orang Penang yang biasa-biasa ni, watch helplessly when the house price so out of their reach. The new project around here already sell the lot for 350k for >1000sqft home. And the project is not started at that time. Currently the same lot has a price tag of 400k last time I heard. And it is merely finish and satu lagi projek baru sahaja naik the 3rd floor parking lot. So, if the apartment price is around that range, please tell me how can we afford buying terrace or semi-d or even banglo around the Island. Not to mention the house price at the mainland also rising.

So, both kerajaan, tolonglah do something. Do la some policy like this :

"Kesemua projek perumahan di kawasan Pulau Pinang, perlu mendapatkan peratusan pembeli seperti berikut sebelum boleh menjual rumah tersebut kepada bukan warganegara Malaysia. Komposisi adalah seperti berikut : 20% rumah dijual kepada Bumiputera, 10% kepada kaum India, 30% kepada kaum China. Setelah komposisi tersebut dipenuhi barulah pemaju boleh menjual rumah yang selebihnya kepada bukan warganegara. Bagi projek perumahan kos rendah, 'a thorough background check' perlulah dilakukan bersama SPRM, PDRM, LHDN, JPA, Bank Negara dan majikan individu tersebut sebelum 'approval' dapat diberikan. Bagi projek perumahan kos sederhana (80k - 500k), tiada rumah boleh dijual kepada bukan warganegara. Komposisi pembeli perlu dilakukan seperti berikut : 30% bumiputera & orang asli, 20% kepada kaum India, 40% kepada kaum China dan selebihnya kepada lain-lain kaum. Jika mana-mana komposisi tidak dapat dijual kepada mana-mana kaum sehingga OC diperolehi, pemaju boleh menulis kepada agensi berkaitan untuk membuka quota kepada lain-lain kaum. Bagi projek perumahan kos sederhana, setiap pembeli hanya boleh membeli 1 rumah sahaja sehingga OC diperolehi.

Setiap pemaju hanya boleh membuat rumah kos tinggi (> 1 mil) apabila syarat berikut dipenuhi :
- Pemaju hendaklah telah membina sekurang-kurangnya 400 unit rumah kos rendah dalam tempoh 3 tahun sebelumnya
- Pemaju hendaklah telah membina sekurang-kurangnya 800 unit rumah kos sederhana dalam tempoh 3 tahun sebelumnya
- Rumah kos tinggi yang dibina hendaklah tidak exceed dari 30% dari jumlah unit rumah kos rendah dan kos sederhana yang dibina dalam tempoh 3 tahun sebelumnya
- Segala rumah kos tinggi yang hendak dibina hendaklah diajukan kepada 'Malaysia Housing Council' untuk approval

Ahli 'Malaysia Housing Council' hendaklah terdiri daripada
- Ketua Setiausaha Negara
- Ketua Setiausaha Kementerian Kewangan
- CEO Syarikat Prasarana Malaysia (<-- tak pasti nama syarikat)
- Ketua Pengarah Jabatan Bomba & Penyelamat Malaysia
- Ketua Polis Negara
- CEO LHDN
- Ketua Pengarah PDRM
- Ketua Pengarah Jabatan Kastam
- Ketua Pengarah Jabatan Imigresen
- Ketua Pengarah SPRM
- Ketua-ketua Setiausaha Kerajaan Negeri

Ahli-ahli "Malaysia Housing Council" hendaklah bersidang sekurang-kurangnya sekali setiap 3 bulan bagi memberi approval kepada setiap projek perumahan kos tinggi yang hendak dibangunkan. Council ini merupakan approval terakhir yang perlu diperolehi oleh pemaju selepas approval-approval lain diperolehi. Council berhak memanggil individu yang terlibat dalam proses 'approval' untuk menerangkan sebab musabab sesuatu approval diberikan."

Someone might say, kalau kita buat polisi macam ni ekonomi akan stagnant la, apa la. Bullshit to all of that. Kalau rakyat Malaysia yang bekerja penuh masa ni tak boleh beli rumah apa gunanya. Yang banyak bayar tax adalah medium range Malaysian not the low end or the rich people. So, for once, please satisfy our need. And our need is to buy a comfortable and affordable home for our family.

No comments: