Resipi dapat dari Jamie Oliver dalam rancangan Oliver's Twist.
1. Pecahkan dua tiga biji telur dalam mangkuk.
2. Kacau sampai la kuning tuh bercampur dengan telur putih.
3. Masukkan susu (boleh guna susu segar Dutch Lady, Ideal Milk atau susu pekat yang dah dibancuh dengan air. Jangan guna susu berlemak. Tak best) ke dalam adunan telur. Agak-agak je masuk susu tu. Jangan banyak sangat. Kalau dalam 2-3 biji telur, letak la dalam 10-15 ml cam tu.
4. Kacau sampai sebati.
5. Panaskan pan atau periuk (guna periuk kecik je. Jangan guna kuali. Tak best).
6. Letak sedikit planta (bagi cover permukaan pan). Goyang-goyangkan pan supaya planta tersebar dengan rata. Bila letak planta atas pan panas, akan keluar bunyi dan asap sket.
7. Jangan biarkan terlalu panas, nanti telur hangus. Pas masuk planta terus je masuk telur.
8. Kacau dengan sudu sampai masak. Jangan biarkan ada kawasan yang tak dikacau. Kalau boleh kacau macam buat dodol.
9. Bagi sampai nampak kering. Pastu angkat. Kalau korang expert bab-bab mengacau, maka, telur tuh takkan hangus, nampak kekuningan je. Kalau tak expert, telur tuh akan nampak hitam sini sana sket.
10. Angkat, dan tunggu sejuk.
Amat sesuai untuk bebudak. Danial dengan Irfan biasanya makan banyak.
1 comment:
chef
Post a Comment